dijous, 4 d’octubre del 2012

Celebrar el Ganesh Chaturthi a Mumbai

Aquest dissabte va ser l'últim dia del Ganesh Chaturthi, una festivitat en honor del déu Ganesh, el del cap d'elefant. La celebració cau entre agost i setembre depenent de l'any, i dura 11 dies. Es celebra amb més o menys fervor en diversos estats indis, però és a Maharashtra on es viu més intensament, ja que és una de les divinitats preferides dels seus habitants. Nosaltres tenim la sort d'estar vivint a Mumbai, la capital, on l'hem pogut veure de prop.

A Ganesh se'l coneix com el Senyor dels Obstacles, tant físics com espirituals: aquests els treu i els posa al camí dels fidels per afavorir-los o quan fa falta posar-los a prova. La gent li té molta veneració (que algú et tregui les castanyes del foc sempre va bé) i sempre trobes figuretes seves als negocis: cada dia els propietaris realitzen una puja o oferiment al seu honor tot demanant la seva benedicció.

Durant el festival, s'instal•len en nombrosos punts de la ciutat escenaris decorats amb teles i llums, a vegades també amb música a tot drap. Aquests escenaris acolliran les figures de Ganesh que cada comunitat, associació, institució... encarrega segons els seus gustos i poder econòmic. Les figures estan obertes al públic, que les passa a visitar i adorar. Algunes són molt populars i les cues que es formen són espectaculars, es veu que poden arribar a les 20 hores. També les famílies col•loquen figures de menor mida en un altar a casa seva. La idea és que el déu es materialitzarà uns dies entre els fidels en forma d'ídol. Aquests el tractaran com si d'un convidat d'honor es tractés, fins que el submergeixin a les aigües més properes.

El primer dia els carrers estaven plens de processons, la gent cantava i feia xerinola mentre acompanyaven el déu nouvingut a l'altar que l’acolliria durant tot el festival.



Durant el festival i especialment en certs dies assenyalats, no vam parar de veure processons i camions plens de gent i ídols fent cap a les platges de la ciutat. Tot i que ens els últims anys s'ha intentat apel•lar a la consciència mediambiental dels ciutadans, el cert és que la tradició pesa molt i la gent continua submergint els ídols al mar, amb la subseqüent pol•lució marítima. Ja hi ha, però, algunes figures, com per exemple el mandal GSB Seva de King's Circle, que es construeixen seguint criteris ecologistes per minimitzar-ne l'impacte.

L'estat de la platja de Chowpatty l'últim dia de celebracions.

El dia més important i per tant més concorregut per fer les immersions és el darrer. Aquest any queia en dissabte, i vam poder aprofitar-lo bé. Després de dinar d'hora vam dirigir-nos al Kamala Nehru Park, a Malabar Hill, des d'on hi ha una vista fantàstica del sud de Mumbai i de la platja de Chowpatty, força plena de gent. Més tard, ja a peu de platja, ens vam dedicar a seguir el procés d'immersió dels diversos ídols fins on podíem. I és que arriba un moment en que uns quants escollits se'l carreguen a les espatlles i s'encaminen mar endins. Per a alguns dels ídols més grans fins i tot es necessita una barca per dur-los a aigües més profundes. Just abans però, es realitza una puja, i la gent hi participa repetint consignes i picant de mans. També es reparteixen dolços (en Ganesh n'és un gran aficionat).


Els fidels transporten la figura a pes de braços mar endins.

Una immersió familiar.

Els mandals més populars fan cua per no trepitjar-se en les immersions.


Fent una puja.

La platja de Chowpatty amb Malabar Hill de fons.