dijous, 18 d’octubre del 2012

Viatge al Rajasthan: Jodhpur

Vista des del fort. El color blau antigament marcava els barris de les castes sacerdotals ja que només ells tenien permís per utilitzar-lo.
Jodhpur és una de les ciutats més grans i més turístiques del Rajasthan. Una de les raons és la presència de l'aeroport, que la converteix en punt de partida de moltes rutes. Nosaltres mateixos sense anar més lluny vam passar-hi un dia a l'espera del tren nocturn a Jaisalmer.

La ciutat no té gaires atraccions turístiques: el fort de Mehrangarh, uns chhatris a dalt d'un turó i un palau barreja d'estils rajput i art déco on resideix el descendent del maharaja que el va fer construir. També et pots dedicar a passejar per la zona antiga de la ciutat, plena de bazaars, però com a qualsevol ciutat índia mínimament turística els venedors t'interpel·len constantment i pot arribar a fer-se pesat.

El fort, això sí, val la pena. És dels més impressionants que hem vist, enorme i situat en una penya a gran altura; no m'estranya que fos inexpugnable! L'entrada inclou la visita al palau, que avui dia és un museu. A més, també t'inclou l'audioguia, que t'alegra la visita amb anècdotes curioses i discursos reials.

Un dels luxosos palanquins reials. En diuen el "palau de cristall".

La zona del palau dedicada a les dones de maharaja.
El Phool Mahal o "palau de les flors".
Les marques de les mans de totes les esposes del maharaja Man Singh que van immolar-se a la pira funerària d'aquest el 1843. Avui dia són objecte de devoció.
Finalment, un parell d'apunts sobre moure's per la ciutat: tot està més a prop del que sembla, val la pena caminar si no us fa mandra. Si, en canvi, voleu agafar un rickshaw, tingueu-ho en compte a l'hora de negociar el preu. Per exemple, el pre-paid de l'aeroport ens va cobrar 250 rs fins a dalt del fort, un trajecte que després des de l'estació de tren i fins l'aeroport ens va sortir per 100 i que jo crec que no valia més de 30 rs.