divendres, 2 de novembre del 2012

Passejades per Mumbai: el museu de la ciutat

El diumenge, després d'unes compres pel concorregut barri de Dadar i de dinar en una cafeteria un pèl carota però molt recomanable del Phoenix Mall (Indigo, es diu), vam continuar la nostra passejada enfilant cap a Dr. Ambedkar Rd. De camí, vam parar-nos un moment al pont de Mahalaxmi, des d'on hi ha una bona vista del dhobi ghat, la bugaderia de la ciutat. Es tracta d'un barri humil on hi viuen els membres de la casta dels dhobi, que tenen la professió de bugaders. Des del pont es poden veure les files i files de safaretjos i d'estenedors amb la roba ordenada per colors assecant-se al sol. Avui dia encara s'encarreguen de rentar la roba de diversos hotels i hospitals de la ciutat, a jutjar pels distintius d'alguns llençols.




Finalment arribem a destí: el museu Dr. Bhau Daji Lad (http://www.bdlmuseum.org). Es tracta del museu més antic de Mumbai, de l'any 1872 per ser exactes. De fet és més antic, però és en aquell any que la col·lecció passa a l'edifici actual. I quin edifici! He llegit que el van restaurar recentment i realment han fet una feina excel·lent: net, resplendent, ben il·luminat... Sembla que no però una nova capa de pintura ajuda i molt a gaudir de la mostra. I què conté l'anomenat "museu de la ciutat"? Doncs una admirable col·lecció d'arts decoratives, principalment de l'Índia tot i que n'hi ha de Singapur o Anglaterra. Jocs de te tallats en coco, safates de llautó plenes de filigranes, vaixella de ceràmica i fins una baralla de Ganjifa (joc de cartes  de l'Índia mogol) són algunes de les peces que es poden admirar. A part d'això, la part de dalt del museu està dedicada a Mumbai i la seva gent i conté desenes i desenes de figuretes de fang i diorames que il·lustren la fisonomia i indumentària de cada casta, a més dels diferents oficis, activitats i fins i tot els jocs de carrer tradicionals.


Val la pena, doncs, visitar aquest museu tan arrelat a la ciutat. I no ho dic només per la història que té al darrere, sinó per l'ambient que s'hi respirava i que crec que és el que hauria de ser un museu avui dia: un lloc d'esbarjo per la gent, un lloc on anar a passar la tarda amb la família o amics i amb els quals descobrir noves visions del món, ampliar la ment i el gust, sensibilitzar-se i culturitzar-se. Ja ens agradaria que els grups de joves entressin a carretades als nostres museus com ho feien en aquest petit però venerable museu de Mumbai.